Vi  granskar Sodexo även under kommande termin

Winjekorv
Ingredienser: Sojaprotein 61 %, rapsolja,
stärkelse, äggvitepulver, lök, äppelextrakt, salt, kryddor (bla muskot, cayennepeppar och paprika), vitlök, paprikaextrakt, jästextrakt, arom och ättika. 

De ändrar lite efter förra årets katastrofresultat på Vasa.

Tänk er själva, ni får en helt gratis måltid mitt på dagen och ni har möjlighet att välja mellan flera olika rätter allt för att klara studierna på bästa förmåga. Sverige är ett av de mycket få länder som erbjuder sina elever denna fantastiska förmån. Gävle kommun har efter en upphandling valt att låta det multinationella företaget Sodexo ansvara för matproduktionen i kommunen. Vid upphandlingen valde man, enligt inköpsavdelningen, en leverantör med god kvalité till ett rimligt pris. 

Så långt ser allt lysande ut men det finns något som inte riktigt stämmer då 40 till 50 % av eleverna väljer bort denna fria måltid. Vi har tidigare skrivit om detta problem många gånger och senast vid vårterminens slut.
Förra årets elever ansåg att matens kvalité försämrats radikalt under året, man ansåg att det var ett idiotiskt beslut att ta bort filen och ondgjorde sig över kommuntjänstemännens översittarfasoner. 
Om man kastar ett öga på hösten meny kan man få intryck att utbudet är betydligt större än förra året och att valmöjligheterna är större än förra året. Men, fortfarande tycks inte Sodexo ha förstått varför många elever avstår från att äta de förstår inte hur unga ser på mat. Man vill faktiskt veta vad man stoppar i munnen. Varifrån kommer köttet och fisken och vilka arter eller djur är det som serveras. Är grönsakerna ekologiska, besprutade, lokala eller transporterade från andra sidan klotet. Vilka tillsatser finns i maten redovisa gärna e-nummer. Så länge inte Sodexo spelar med öppna kort och vägra redovisa vad man serverar kommer vi att fortsätta vår matgranskning till dess man vågar tala om vad vi stoppar i munnen.

Den första dagen serverar man:
Chorizokorv eller nötkorv eller vegetarisk Winjekorv med potatismos
korvalternativet är
Viltskavsgryta med potatis

Vi frågar som vanligt; varifrån kommer produkterna och vad de innehåller. Vad är vilt? Varifrån kommer kon? Finns det verkligen äggvitepulver i den vegetariska korven? 



Vi ställer den vanliga frågan vilken är råvarna. Var kommer kycklingen ifrån och vilden eller vilka delar är det man serverar.
Gevaliensis
Ansvarig utgivare: Arne Övrelid
Webmaster: Arne Övrelid
Redaktion: Albin Bergström, Lukas Forsling, Elina Gaw, Emma Hanning, Elin Högberg, Olle Käll, Tove Larsson, Patrik Myrzell, Daniel Norman, Petter Persson, Julia Pletos, Clara Rundgren, Tilde Vejdeland, Lisa Ödén
Gå till webbversion