Frånvaron är konstant 40-50%

Vasaskolans verkliga krisområde
Under senare år har Skolverket agerat kraftigt mot den alldeles för stora frånvaron i gymnasieskolan. För några år sedan kunde man vara frånvarande 20 % innan man behövde riskera att studiebidraget drogs in, idag riskerar man samma sak efter några få tillfällen av otillåten frånvaro. Mycken energi läggs ned på att följa upp denna frånvaro från lärare, skolledning, kurator, speciallärare, studievägledare och skolsköterska. 

Det finns dock en annan del av skolan som har en frånvaro som är skyhögt högre än den som gäller frånvaro från undervisningen. Vad kan det vara? Jo, det är lunchrestaurangen som har en frånvaro på 40 till 50 % i genomsnitt.

Om man tror att ett rejält mål mat mitt på dagen främjar inlärningen och elevernas hälsa måste detta vara ett chockbesked. Trots att detta varit väl känt i skolvärlden i många år men är det ingen som ställt frågan om varför och vad som kan göras åt det. 

Vasaskolan har kring 1000 elever och man vet att kring 10% är frånvarande varje dag så därför beställer man och betalar 900 portioner till matsalen dagligen. Sedan många år måste man använda sitt "vasakort" för att få en tallrik i matsalen och därför vet man mycket exakt hur många elever som äter i matsalen varje dag.

Mellan 40 och 50% struntar varje dag att komma till matsalen och av de 900 portioner skolan betalar för är det mellan 500 och 600 som äts. Vasaskolans elever har sagt sitt och röstar med fötterna alltså väljer bort skolmaten.   De anser att maten har för dålig kvalité och särskilt under det gångna läsåret är det många som håller med om detta. På detta sätt kastar man bort pengar och försämrar kanske inlärningen, det är hög tid att skolpolitiker och förvaltningen agerar för att förbättra situationen för det är hos dem ansvaret ligger.

Här kan du höra vad rektor och elever tycker  i denna fråga.
Gevaliensis
Ansvarig utgivare: Arne Övrelid
Webmaster: Arne Övrelid
Redaktion: Albin Bergström, Lukas Forsling, Elina Gaw, Emma Hanning, Elin Högberg, Olle Käll, Tove Larsson, Patrik Myrzell, Daniel Norman, Petter Persson, Julia Pletos, Clara Rundgren, Tilde Vejdeland, Lisa Ödén
Gå till webbversion