Kommunen tror att vi är barnungar!

Matsalspedagog?
En alldeles egen tolkning av pedagogik i matsalen
Under den senaste tiden har gästerna/eleverna undrat vad som händer i matsalen. Ett nytt avtal med Sodexo har fått nya kvastar att kommit fram ur skåpen. I ett kort meddelande försöker kommunen förklara vad de håller på med i matsalen. Titeln är:

Ny meny på de kommunala skolorna - ekologisk mat tilllagad från grunden.

Äntligen säger någon, tro det den som vill säger andra. Med vackra ord försöker man få oss att tro att vi skall få så mycket bättre mat.
Det handlar inte, påpekar man, om att spara utan att "styra om ätmönstret för att eleverna får bättre mat för samma peng".
Något av det man tidigare skrutit om att man serverat som fil, flingor, müsli, russin, yoghurt och söta drycker släpper man numera inte över tröskeln. Orsaken är att näringsinnehållet är för lågt. Jaha, köttfärs, en favorit bland det man serverar består av 66% vatten, 15% fett, 18% kolhydrater och 1% aska. Russin å andra sida innehåller 0,5 % fett, 9,7 % fibrer, 1,8 % aska 15,4 % vatten  3% protein, 69% kolhydrater. Alltså fler näringsämnen i russinet. Är det kolhydrater eller kalorier ni vill ha bort säg då det.

Pedagogiskt verktyg
Lunchen är ett pedagogiskt verktyg och vi vill lära eleverna vad näringsriktig mat är säger kontrollören Ann-Charlotte Berglin. Att man slänger sig med ordet pedagogik i detta sammanhang är närmast lite gulligt då man inte tycks förstå att det handlar om läran om hur man utbildar barn och unga. Under senare år har problembaserat lärande och nu senast formativt lärande varit de mest spridda trenderna inom skolväsendet i Sverige. På kommunens matavdelning har man inte kommit vidare från en närmat militäriskt kommandopedagogik. Det är inte ord som förståelse, medbestämmande, deltagande och påverkan som är de första ord som dyker upp när man läser om nyheter i matsalen i stället är det ord som diktat, påbud, order, ukas, dekret, befallning, stadgande, kommando, föreskrift, förordande. De tider då man kan undervisa på detta sätt är sedan länge förbi i den frivilliga skolorna.

Genom att minska utbudet undviker kommunen också en hel del svinn som tidigare varit ett problem är ett annat argument för förändringarna säger man från kommunen. Vad är en hel del och vilket är målet? Servera välling i ett glas så är problemet i det närmaste löst. Vid en svinnmätning man tidigare gjorde och som Gevaliensis skrivit om låg svinnet på kring 40 gram per dag och elev, då var servetter och sopsäck inräknad i svinnet.

Det kommunen kanske måste fundera över är om man verkligen tycker att myndiga och röstberättigade unga vuxna inte själva får eller kan ha åsikter och bestämma över vad de skall stoppa i munnen. 

Gevaliensis
Ansvarig utgivare: Arne Övrelid
Webmaster: Arne Övrelid
Redaktion: Albin Bergström, Lukas Forsling, Elina Gaw, Emma Hanning, Elin Högberg, Olle Käll, Tove Larsson, Patrik Myrzell, Daniel Norman, Petter Persson, Julia Pletos, Clara Rundgren, Tilde Vejdeland, Lisa Ödén
Gå till webbversion