Warning: include_once(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php): failed to open stream: No such file or directory in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11
Semlor, Ullångersbladet

Semlor

Vad går väl upp mot hembakade semlor och hemgjord mandelmassa! Fyllningen kan naturligtvis lättast göras av färdig mandelmassa, men blir allt ännu godare gjord på mald mandel. 15 bullar 25 g jäst 75 g smör 3 dl mjölk 1 kryddmått salt 3 msk socker 1 ägg ca 1 liter vetemjöl Pensling: uppvispat ägg Fyllning: inkråm från bullarna ca 1 dl het mjölk 150 g mald mandel 1 dl socker vispgrädde Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. häll despadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, socker, ägg och största delen av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter. Arbeta upp degen på bakbordet, dela den i tre delar och varje del i fem bitar. Rulla runda släta bullar som läggs på smord plåt. Låt dem jäsa övertäckta 30 - 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 - 250 grader 6 - 8 minuter. Fyllning: Skär av ett lock och gräv ur en del av inkråmet på de kalla bullarna. Häll över mjölk, tillsätt mald mandel och socker. Fyll semlorna med blandningen och klicka på vispad grädde. Lägg på locket och dofta lite florsocker över. Vill man fylla bara en bulle, blandas inkråmet med lite riven mandelmassa + en aning socker. Fukta med mjölk eller grädde till lagom konsistens.
(0)
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare: Anders Böhlin
Webmaster: Anders Böhlin
Redaktion: Anders Böhlin, Anki Hamberg, Eileen Hedström, Hans Jonsson, Ida Stafrin, Olof Wigren
Gå till webbversion