
Vet du vad en bitå är? Om inte, så ska du läsa Tunnbrödsakademins nya bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” där du kan lära dig allt om tunnbröd och lite till.
Boken är en liten kulturgärning i sig. Den gör inte anspråk på att vara en heltäckande skildring av allt som rör tunnbröd – men den gör ett tappert försök.
Här ryms alla möjliga historier om tunnbröd – varför man kan få näsblod av att baka korntunnbröd eller varför den som gräddar inte får göra hål i kakan (då blir man nämligen inte gift).
Här finns en lång rad traditionella recept med spännande namn – kärlekskaka, rieska, mjuk stomp, tuttul eller finbröt. Det är tunnbröd med sylt, tunnbröd med potatis, tunnbröd med ärtor, tunnbröd med blod eller tunnbröd med vört. Det är mackor, klämmor och rullar med alla möjliga fyllingar i mitten.

Resan med tunnbrödet är också en färd genom Sveriges historia. Samhälletsutveckling speglas genom tunnbrödet, från gammelvärldens gräddning på heta stenar till den moderna bakindustri som startade i Ångermanland och spred sig över Norrland.
I boken får man möta tunnbrödsnördar som Täpp Lars Arnesson i Malung, som bor på fäbod under sommaren och lär besökare att baka tunnbröd på traditionellt sätt. Eller bröderna Berg från Hälsingland, som blivit tunnbrödsambassadörer i Stockholm.
