Chiligryta med sötsur sås
Anders o Nordquist
2008-02-08
Sötsur-sås.
Vitlök
2.0 klyftor
Ingefära
1.0 cm
Jordnötsolja
1.0 msk
Ketchup
2.0 msk
Aprikossylt
2.0 msk
Worcestershiresås
1.5 msk
Tabascosås
1.0 tsk
Ättikssprit (12%)
2.0 tsk
Vatten
1.0 dl
Salt & peppar
Ger 2,5 msk sås/portion
Ingredienser (4 port.)
Instruktioner
1. Skala och finhacka lök och ingefära.
2. Bryn hacket med lite olja i en kastrull på medelhög värme i cirka 3 minuter.
3. Tillsätt ketchup och övriga såsingredienser.
Låt det småkoka i 15 min tills det tjocknat något. Sila såsen genom ett såll.
Efter att jag gått en ABF-kurs i matlagning har jag många fina recept att förmedla
söndag den 3 februari 2008
Chiligryta med karré
(4 port)
500 g benfritt karré kött
2 msk flytande margarin/olja
1,5–2 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 krm pepparmix
1 stor gul lök
1 msk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor
1 hackad chilipeppar
2 msk soja
5 dl vatten + 1 köttbuljongtärning (eller kalvfond)
2 paprikor i olika färger
Redning: 0,5 dl kallt vatten + 2 msk idealmjöl
Garnering: rivet citronskal
Skär köttet i grytbitar.
Bryn dem i margarin/olja i en gryta tillsammans med skalad och hackad lök. Krydda med chilipulver, salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré, pressade vitlöksklyftor, hackad chilipeppar, soja, vatten och smulad köttbuljongtärning eller fond.
Koka upp och låt grytan sjuda under lock ca 15 min. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg ned i grytan och låt sjuda ytterligare ca 15 min.
Skaka samman redningen och häll ned i grytan. Rör om och koka upp. Låt det småkoka några minuter till.
Riv skal av en väl tvättad citron och strö över.
Bjud med kokt potatis och ev. kall matlagningsyoghurt, strö då över hackad persilja i stället för citronskal och låt skalet tillsammans med lite pressad citronsaft ingå i yoghurten.