Norsk pizza?

Börjar sin pizzeriagranskning 

Som Gevaliensis tidigare skrivit om har Vasaskolan i år fått en nygammal förening med det lite krångliga namnet Grex Gastronomicus Gymnasii Gevaliensis G eller i enklare for fem G. 

En gastronom är en person som uppskattar är intresserad av man men inte alltid bara för att äta den utan också veta hur en tillagats. Föreningen kommer att äta och ta reda på hur maten lagats under läsåret. Skolmaten kommer givetvis att bedömas liksom lunchrestauranger i skolans närhet.

 

 

Grex granskning

På den för gamla vasaelever legendariska studentkaféet Princess finns inte längre något kafé. Efter att ha serverat produkter som gav upphov till en magsjukeepidemi kom man aldrig tillbaka som kafé utan lokalen har stått tomt i många år. Nu har en helt ny verksamhet öppnat i lokalen en norsk pizzeria.

Vid första anblicken känns det inte som om pizza och Norge riktigt hör ihop. Då pizza lanserades i Norge på 1970-talet hamnade priset på en mycket hög nivå då nygräddade pizzor var mer än dubbelt så dyra som i Sverige. Därför uppstod en ny marknad med billiga frusna pizzor. I västnorge grundades Grandiosa 1980 och sedan dess har man snart sålt en halv miljard pizzor till en befolkning på 5 miljoner. Pizza är numera norsk husmanskost. Även pizzeriorna samlades snart i landsomfattande kedjor som Peppes Pizza som startades 1970 och Dolly Dimple´s 1986. Båda dessa var franchiseföretag som behöll kontrollen men sålde rättigheter att driva restauranger runt om i landet (som McDonalds, Waynes Coffey m.fl.). Den pizzeria som ligger nära skolan är byggt på samma koncept och Pizzabakeren startades i södra Norge 2003 och hade i början av året 168 restauranger i Norden och en i Kina.

 

Vi besökte restaurangen som just nu har få sittplatser vilket kanske inte är så konstigt då kedjans koncept är takeway. På menyn finns 28 pizzor i olika format i prisklassen 49–165 kr i tre storlekar 20 cm, 30, cm och 40 cm.

 

Vi valde en pizza som hade det hoppingivande namnet ”Svingod”. Den bestod av ost, tomatsås, skinka och färska champinjoner. 

 

Testpanelen tittade på många olika aspekter av pizzerian och dess pizza. I deras testprotokoll bedömdes botten, kanter, flottighet, osten, fyllningen, smaken och helhetsintrycket av lokalen, personalen. Till sist en samlad bedöming av måltiden.

 

Den amerikanska pizzan fick mycket höga betyg avsaknaden av kanter botten var aningen mjuk och torr, osten var god, men det var lite väl mycket av det goda, skinkan fick däremot ett lägre betyg. Lokalen var mysig och personalen vänlig och därför fick den första pizzan i den föreningens pizzatest i Gävle ett mycket högt betyg 88 av 100 möjliga. Testpatrullen rekommenderar därför ett besök hos Pizzabakeren.

Gevaliensis
Ansvarig utgivare: Arne Övrelid
Webmaster: Arne Övrelid
Redaktion: Albin Bergström, Lukas Forsling, Elina Gaw, Emma Hanning, Elin Högberg, Olle Käll, Tove Larsson, Patrik Myrzell, Daniel Norman, Petter Persson, Julia Pletos, Clara Rundgren, Tilde Vejdeland, Lisa Ödén
Gå till webbversion