Låt inte Sodexo fortsätta i matsalen
Ny undersökning ger tydliga resultat
Sodexos avtal med Gävle kommun löper ut i slutet av höstterminen 2018 och de nya förhandlingarna är redan igång. Det stora företaget är redan på god väg att återigen få leverera mat till Gävles kommunala skolor de kommande åren[1]. Klagomål från elever på Vasaskolan har ofta hörts och för att konkretisera dessa bestämde sig klass H2 på skolan att dela ut enkäter.
Efter att ha delat ut enkäter till slumpmässigt valda elever både i korridorerna och utanför matsalen har vi kommit fram till ett resultat. Runt 200 elever svarade. Resultatet representerar ca. 20% av skolans elever. Syftet med undersökningen var att se vad skolans elever tycker om skolmaten och förhoppningsvis bevisa någonting. Resultatet lyder:
Hur ofta blir du mätt av maten?
Här svarar 15 % av eleverna att de blir mätta, 18 att de blir mätta ibland medan 67 % anser att de sällan blir mätta.
Är du nöjd med matkvaitén?
Frågan fick ett rungande nej till svar 81% av eleverna var inte alls nöjda eller mindre nöjda medan bara 3% var mycket nöjda.
I många artiklar har Gevaliensis visat att utbudet och kvalitén sjunkit år för år medan kostnaden inte minskat.
Hur ofta äter du i matsalen
Av över 1000 elever i skolan äter lite över 600 i matsalen i genomsnitt. Eftersom vi frågat i matsalen är troligen svaren för ätande högre än för hela skolan.
De som svarat på enkäten är det 37 % som äter varje dag, 42 % som äver 3-4 gånger och 21 % som aldrig äter eller högst ett par gånger i veckan. Resultatet är alarmerande, Vasaskolans elever väljer bort maten med benen, då de flesta avstår att äta i matsalen flera gånger i veckan de går helt enkelt inte dit. Då har meningen med maten delvis försvunnit man serverar mat som få äter men samtidigt talar man om vikten av ett rejält mål mat för att klara studierna. Kanske dags att tänka i nya banor.
Skulle du vilja att Vasaskolan fick ett eget tillverkningskök med skolkock?
Eftersom missnöjet mot vad Sodexo severar i matsalen är stort finns väl bara en fortsättning. Därför frågade vi om eleverna önskade maten tilllagad på skolan med en kock man kan tala med och resultatet är förkrossande 95 % av eleverna svarade ja på frågan.
Det finns redan skolor i kommunen som har egen mattillverkning på skolan och nu har Vasaskolans elever sagt att det är hög tid att den sker också här.