Alla hjärtans dag

En dödsdag som blivit kärleksdag

Den 14 februari har nu sedan många år varit alla hjärtans dag eller som den kallas i USA St. Valentines Day.

 

Sankt Valentin som skall vara upphovet till firandet var en kristen i Rom som dödades för sin tro på 200-300 talet e.Kr. Mycket lite historiskt om något är känt om honom men han kan ha varit en präst som hette Valentinus som tros ha halshuggits den 14 februari 289. Han firades i den katolska kyrkan från 498 till 1969. Det senare året rensade den katolska kyrkan ut alla helgon med en oklar historia ur sin helgonförteckning varför han inte längre firas i kyrkan.

 

Inom den anglosaxiska kyrka och dess kulturområde har Valentin varit mer uppskattad än på andra håll och genom åren har otaliga legender kring honom uppkommit. Att kärlek knutits till honom finns det flera teorier kring. De minst troende och rationella knyter detta faktum att fåglar finner sina partner i februari till kärlekstemat, men redan under medeltiden fanns kopplingen till kärlek.

 

I Sverige avskaffades alla helgon under 1500-talet då vi blev protestanter och firandet av Alla helgons dag är ett relativt sent påfund. Det lanserades av NK (varuhuset Nordiska kompaniet i Stockholm) 1956 för att öka försäljningen.

Flera branscher försökte introducera dagen de följande årtiondena utan större effekt men man sålde en del blommor, små smycken och hjärtan i gelé och choklad. 1985 infördes dagen i almanackan och på 1990-talet spreds dagen och traditionen via skolor runt om i landet och den tradition vi har idag etablerades.

Nuförtiden är de vanligaste gåvorna en bättre måltid, gärna ute och blommor helst rosor gärna röda. Många miljoner rosor köps denna dag medan geléhallon och choklad i hjärtform är ute.

 

Sankt Valentin är nu borta ur leken sedan länge men hans olycksdag är idag en kommersiellt viktig dag i Sverige och runt om i världen. 

Gevaliensis
Ansvarig utgivare: Arne Övrelid
Webmaster: Arne Övrelid
Redaktion: Albin Bergström, Lukas Forsling, Elina Gaw, Emma Hanning, Elin Högberg, Olle Käll, Tove Larsson, Patrik Myrzell, Daniel Norman, Petter Persson, Julia Pletos, Clara Rundgren, Tilde Vejdeland, Lisa Ödén
Gå till webbversion