Denna vecka börjar den kommunala informationen om gymnasieutbildningar som årets nior skall ta ställning till,.Många skolor kommer att informera och göra reklam för sina alternativ och valen är så många att det inte är lätt för en 15-åring att ta ställning till alla.
Om man är osäker kan man naturligtvis ta hjälp. Man kan fråga sina föräldrar, sina syskon och släktingar och sina vänner eller de som går eller gått i gymnasieskolan. Det finns undersökningar som säger att de viktigaste för valet är kompisarna, sedan kommer kanske familjen, men passa på att informera dig både på Polhem och då skolor har egna Öppna hus.
Vad säger gamla Vasaelever om gymnasiet?
Gevaliensis, webbtidningen om Vasaskolan, har intervjuat elever som framgångsrikt gått igenom utbildningen och fortsatt sina studier.
Välj det du är intresserad av och var egoistisk, lyssna inte för mycket på kamrater eller föräldrar och tänk igenom vilka ämnen eller egenskaper du vill utveckla i tre år. Mer än halva utbildningen är densamma för alla utbildningar, och därför är det mycket viktigt att du väljer det som intresserar dig.
Om du väljer en utbildning på Vasaskolan är det en teoretisk utbildning. Ingen på skolan utbildar sig till något yrke utan alla när en högskolebehörighet inom olika områden. Om du väljer en teoretisk utbildning skall den ses som en förberedelse för högskolan som ger dig en examen inom ett yrkesområde - alltså 3-6 år efter gymnasiet.
För att bli framgångsrik vid Vasaskolan måste du ha godkänt, gärna mer i helst alla ämnen i åk 9. Våra gamla elever trycker på att man inte bör välja inriktning om man har svaga betyg i de ämnen som är viktigast för utbildningen, som t.ex. matematik på Natur. Ta därför reda på vilka ämnen som är speciella för varje utbildning. Kontakta också gärna en SYV på den skola du tänker välja eller någon som går eller har gått utbildningen.
Om du vill bli estet bör du vara mycket intresserad av musik, bild eller teater som är de speciella ämnena på de olika inriktningarna. Ämnena är mycket mer fördjupande än i grundskolan, vilket bör passa dig med ett estetiskt intresse.
Som humanist bör du vara intresserad av historia och kultur för att förstå varför världen ser ut som den gör idag. Om det inte skulle vara dina favoritämnen kan de som vill lära sig flera språk och förstå länder utifrån deras språk. Varför inte fördjupa dig i engelska, eller tyska, franska, spanska eller italienska. Man kan till och med lära sig att förstå det klassiska språket latin.
Vill du bli naturvetare måste du kunna räkna bra. Det är inte bara i matematik man räknar utan även i kemi och fysik. Man får både studera ämnena praktiskt och teoretiskt. Är du naturintresserad finns biologi, där du får lära dig jordens och varelsernas utveckling från början till idag. Även miljöfrågor är viktiga.
Samhällsvetarna är flest på Vasaskolan, då det är det största programmet. Är du intresserad av hur världen fingerar idag och relationer mellan människor, som exempelvis politik, är detta programmet för dig. Vasa har mängder av engagerade tidigare elever i kommunens, landets och Europas styrelser. Du bör givetvis ha intresse och kunskaper inom samhällskunskap.
På gymnasiet finns också ytterligare en inriktning som kallas beteendevetenskaplig. Här finns ämnen som leder till till utbildningar inom psykologi och vård.
Nu har du några månader att bestämma dig, och kom ihåg att det är DIN alldeles egna framtid det gäller så ta dig tid på dig och informera dig.